Bánszky Noémi, gyógypedagógus, állataszisztált terapeuta, macska tréner, a kuratórium elnöke

 2012 óta foglalkozom állatasszisztált terápiákkal. 2018-ig csak terápiás kutyákkal dolgoztam, onnantól kezdve pedig már macskákkal is. Miután a cicákat egyre tudatosabban vontam be a gyógypedagógiai foglalkozásokba, több ismerős is kíváncsi lett, hogyan tudtam megtanítani a különféle trükkökre vagy éppen a pórázon sétálásra a macskáimat.

A kezdeti érdeklődés egyre nagyobbra duzzadt, így a gyógypedagógiai munkám mellett elindítottam a macskák tanításával kapcsolatos előadásokat, workshopokat is. Óriási öröm számomra, hogy egyre több gazdi tapasztalja meg, hogy a cicák taníthatók, és egyre többen képesek meglátni a sztereotípiákon túl a macskák valódi jellemét.

A cicák tréningezése azonban még ezeken az előnyökön is túlmutat. Hiszem, hogy aki megérti, és megtanulja, hogy hogyan lehet a macskákkal erőszakmentesen kommunikálni és formálni a viselkedésüket, az olyan szemléletet és eszközt kap a kezébe, amit az emberi kapcsolataiban, és a saját magával való kapcsolatában is hasznosíthat.  

 Tóth Eszter, habilitációs kutya és macska kiképző, kuratóriumi tag

2020 óta a Do as I csapat tagja. A Do as I Alapítványnál a kutyákat és gazdáikat készítem fel a terápiás vizsgára és munkára. Gyermekeknek szóló fejlesztő foglalkozásokon veszek részt, mint a Kisgazdi, és az “Etológus leszek” mentorprogram, amikben a kutyák mellett a macskák is szerepet kapnak.
A macskák képezhetőségéről, tartásuk optimalizálásáról több előadást is tartottam, például a macskák világnapján, a Rex Kutyaotthon Alapítványnál. A Debreceni Egyetem antrozoológia konferenciáján pedig a macskákról, mint társállatokról prezentáltam, az etológiai tesztek segítségével.
A munkámban az etológia és a tapasztalat segít.

 

 Petró Eszter, kuratóriumi tag

Kaldenecker Gábor, alapító