A terápiás macska állatasszisztált intervenciós foglalkozásokon vesz részt a felvezetőjével közösen, speciális képzést és sikeres vizsgát követően.

 A macska szerepköre a foglalkozás típusától függően változik.

Állatasszisztált aktivitás: A cica elsősorban a megnyugtató jelenlétével segít. Egyik leggyakoribb formája az ún. látogató program, amikor pl. idősek otthonába, fogyatékos személyek napközi otthonába, kórházakba járnak a cicák a felvezetőikkel együtt. A látogatások célja, hogy örömet és színt vigyen a macska az ottlévők napjaiba. A macska a foglalkozások során általában a meglátogatott emberek ölében fekszik és élvezi a simogatást. 

Állatasszisztált oktatás: A foglalkozások során a macska és felvezetője valamilyen tanulási – tanítási helyzetbe kapcsolódik. Az állat szerepe ilyenkor leginkább a motiváció, érzelmi támogatás, a gyakorlás vonzóvá tétele. Nyelvórán, matekórán de bármilyen órán segítség lehet a jelenlétük. Ilyenkor a gyerekek gyűjthetnek pirospontok helyett cicáknak való jutalomfalatot, és a feladatok végén kérhetnek értük cserébe trükköket a cicától. Vagy mondhatjuk azt, hogy aki éppen hangosan olvas, annak lehet az ölében a cica stb. A cicákkal segített olvasóprogramok több országban nagyon népszerűek, bízunk benne, hogy hazánkban is gyorsan elterjed.  A foglalkozások szakmai hátterét pedagógiai végzettségű személy biztosítja.

Állatasszisztált terápia: A foglalkozásokat szakirányú végzettséggel rendelkező szakember tartja. A macska és felvezetője a szakember irányítása mellett kapcsolódnak ebbe a folyamatba. Gyakori példái az állatasszisztált szociális készségfejlesztő csoportok, vagy a szorongós csoportok, önismereti csoportok. A macska általában aktív ezeken a foglalkozásokon, akadálypályákat teljesít, trükköket hajt végre, intenzíven együttműködik a kliensekkel.

Állatasszisztált tréning / coaching: A macska és felvezetője a tréner vagy coach irányítása mellett vesznek részt a foglalkozásokon. Az állat szerepe általában aktív, és a klienssel szoros együttműködésben dolgozik. Az ember és állat közöti interakciók, kommunikáció, a helyzetekkel kapcsolatos érzelmi állapotok és a viselkedéses reakciók mind állhatnak a tréning / coaching fókuszában.

 Melyik cica alkalmas terápiás cicának? A terápiára alkalmas macska nyitott, érdeklődő, embercentrikus, a változásokhoz gyorsan alkalmazkodó, a saját gazdájához erősen ragaszkodó állat. Előny, ha étellel jól motiválható.

Mivel a macskákkal végzett intervenciós programok rendkívül széleskörűek, ezért hiba lenne azt gondolni, hogy minden macska minden típusú munkára alkalmas. A felkészülés során tehát nem csak az a kérdés, hogy a macska „alkalmas-e” a feladatra, hanem az is, hogy melyik típusú segítségnyújtás komfortos a számára.

 Hogyan válhat egy cica terápiás cicává? A macskának felvezetőjével együtt egy három lépcsős vizsgasorozatot kell teljesítenie. Az alapvizsga és a temperamentum vizsga egységes, a záróvizsga típusa attól függ, milyen területen szeretnénk bevonni a cicát a feladatokba.

Vizsgára csak olyan páros bocsátható, aki az Alapítvány által kijelölt habilitációs macskakiképzők (Bánszky Noémi, Petró Eszter, Tóth Eszter)  egyikénél részt vett a felkészítésen.